Receptek

Aszalt gyümölcsök: gyógyító finomságok télre

Az aszalt gyümölcsöknek legtöbben kevés figyelmet szentelünk, pedig amellett, hogy finomnassolni valók, a betegségek megelőzésében is nagy szerepet játszanak. A most következőkben megtudhatod, melyik aszalt gyümölcs pontosan milyen hatást gyakorol a szervezetedre!

A szárított gyümölcs az egyik legegészségesebb alternatívája a finomított cukornak, emellett pedig kiváló módja az édességvágy kielégítésének. Míg sok gyártó a gyümölcsökben található természetes cukrokat, a fruktózt használja termékei elkészítésénél, a gyümölcs önmagában fogyasztása létfontosságú tápanyagokhoz és vitaminokhoz juttatja szervezetünket.

Nem mind egyforma
A szárított gyümölcs önmagában is sok cukrot tartalmaz, a legtöbb boltban kapható változatát további nagy mennyiségű cukrot adnak, hogy extra ízt kölcsönözzenek neki. Fontos éppen ezért, hogy kerüljük azokat a szárított gyümölcsöket, melyek inkább cukorkák, mint egészséges nassolnivalók. Ide tartozik legtöbbször az ananász, melyet finomított cukorral vonnak be, az áfonya, amihez szinte kivétel nélkül kell édesítőszer, hogy elvegyél fanyarságát, valamint a görögdinnye.

Aszalt alma- Az immunrendszer őre
Az almában rengeteg fitotápanyag található, melyek antioxidánsként funkcionálnak, megszabadítja a szervezetet a szabad gyökök okozta károktól. Kiváló forrása a rostoknak, így nagyban segíti emésztésünket. Gazdag forrása a jódnak, a kalciumnak, a fluornak, és a szelénnek, melyek segítségével immunrendszerünket erősíthetjük.

Aszalt sárgabarack- A magas vérnyomás ellensége
Az aszalt sárgabarack tele van rosttal, és béta-karotinnal, valamint kiváló forrása a C-vitaminnak, vasnak, kalciumnak, foszfornak, szilíciumnak, és káliumnak. Emellett kiemelkedően magas vastartalommal bír, így gyógymódot jelenthet a vashiányos vérszegénység ellen. Emellett háromszor annyi káliumot tartalmaz, mint a banán, ami csökkentheti a magas vérnyomás kialakulásának kockázatát.

Szárított datolya kimerültség ellen

Bár a szárított datolya több kalóriát tartalmaz, mint friss változata, tele van rostokkal, vassal, niacinnal, káliummal, A-vitaminnal, és rézzel. Hatékony gyógymódot jelenthet, legyen szó akár székrekedésről, vérszegénységről, vagy fáradtságról. Ásványi anyag tartalmának köszönhetően vértisztító hatású, és erősíti az immunrendszert.

Aszalt szilva- A székrekedés megelőzésére
Az aszalt szilva gazdag forrása a rostoknak, A-vitaminnak, káliumnak, és réznek. Segíti a fogyást, és normál értéken tartja a vércukorszintet. Mindegy, hogy frissen, aszalva, vagy lekvár formájában fogyasztjuk, az egyik legjobb természetes hashajtó, köszönhető ez magas rosttartalmának és a szorbitol nevű anyagnak.

Mazsola
A mazsola egy igazi természetes édesség 70% tiszta fruktózt tartalmaz, zsírmentes, koleszterinmentes, és létszükséges vitamin és ásványi anyag található benne. Kutatások szerint, jótékony hatással van a csontsűrűségre, a benne lévő fitotápanyagok óvnak az ínybetegségek és a fogszuvasodás ellen.

 

3 meleg ital, amit imádni fogsz a téli estéken

 

Ha nem vittél magaddal kesztyűt és hazaérve nem érzed már az ujjaid, nincs felemelőbb érzés, mint egy bögre forró ital oldalán olvasztgatni őket. Forrócsoki, tea, fahéjas kakaó… Nézd meg, hogyan készítheted el otthon úgy, hogy a legfinomabb legyen!

Forrócsoki

Hozzávalók:

250 ml tej
1-2 kanál jó féle csokoládépor (de tökéletesen megfelel a 80 %-os Heidi csokoládé is)
1 marék mályvacukor
cukor (nyírfacukor – xilit)

Elkészítés:

Így készül: egy pohárba csokoládéport és cukrot (egészséges cukrot) vegyít össze, amire kevés forró (de nem fövő) tejet önt, majd mindennek a tetejére teszi a mályvacukrot.

Ha nincs csokoládéporunk, tegyük fel forrni a tejet és ebben olvasszunk fel étcsokoládét (2 kocka/adag), folyamatos kavargatás mellett (mielőtt a tej habozni kezdene, tegyük félre a lángról). Tegyünk pár szem mályvacukrot a bögrékbe, majd öntsünk rá keveset a csokoládés tejből. A többit tegyük jól záró termoszba és rázzuk fel, kb. 1 percen keresztül. Öntsük a mályvacukros egyvelegre, a tetejét megszórhatjuk csoki reszelékkel, fahéjjal.

Fahéjas kakaó

Összetevők:

1 l tej
8 kanál kakaó
1-2 teáskanál fahéj
cukor (nyírfacukor – xilit)

Elkészítés:

A cukorral (egészséges cukorral) elkevert tejet feltesszük főni. Csészékbe teszünk 2-2 kanál kakaót, erre ráöntjük a tejet és jól összekeverjük. Plusz ízként tegyünk hozzá fahéjat, majd tejszínhabbal spékeljük meg.

Hibiszkusz- és jázmintea

Hozzávalók:

200-250 ml víz
4-5 száraz hibiszkuszvirág
egy kocka (egészséges cukor – nyírfacukor) (igény szerint)
2-3 szegfűszeg vagy egy ánizscsillag
néhány szárított jázminvirág

Elkészítés:

A vizet fölforraljuk.
Az előzetesen összekevert hibiszkuszt és szegfűszeget beletesszük a forró vízbe.
Levesszük a tűzről, és 5 percig állni hagyjuk.
Cukorral, (egészséges cukorral) vagy mézzel édesítjük
A fentiekhez keverhetünk még egy kiskanálnyi jázmint is.

Cseresznyés, mandulás, kókuszos protein golyó

A rendszeres sportolás elengedhetetlen velejárója a fehérjepótlás. Minden nap azonban nem tömhetjük magunkat hússal vagy íztelen, száraz magvakkal, mert még az edzéstől is elmehet a kedvünk.

Lehet viszont készíteni egy egyszerű finomságot, amit akár hetente egyszer elkészítve változatossá tesszük a fehérje pótló étrendet és nem utolsó sorban nagyon finomak.

Hozzávalók:

1 csésze mandula
1 csésze túró
1 evőkanál juharszirup vagy méz
1 teáskanál fahéj
1 csésze zabpehely
¼ csésze kókuszreszelék (nem édesített)
¼ csésze szárított cseresznye vagy más aszalt gyümölcs

Elkészítés:

  • Daráljuk meg a mandulát egész apróra. Adjuk hozzá a túrót, juharszirupot és fahéjat. addig kavarjuk, míg paszta állaga nem lesz.

  • Egy másik tálban keverjük össze a zabpelyhet, cseresznyét és kókuszreszeléket.

  • A két tál tartalmát töltsük egybe és jól keverjük össze.

  • A masszából formáljunk golyókat és tegyük azokat sütőpapírra.

  • Tegyük a golyókat a hűtőszekrénybe 30 percre.

Jó Étvágyat Kívánunk! :-)

Halolaj- Egy természetes csodaszer szívroham és cukorbetegség ellen

A halolaj gyógyhatása régóta foglalkoztatja a kutatókat és orvosokat. Tanulmányok szerint, fogyasztásával nem csak a szívinfarktus kockázatát csökkenhetjük, de megelőzhetőek az ízületi és daganatos betegségek is, emellett pedig hatékony ellenszere lehet a magas koleszterinszintnek!

Omega-3 zsírsavak


A halolaj titka a benne található omega-3zsírsvakban rejlik, melyeket nagy mennyiségben tartalmaznak az olyan zsíros halak, mint a lazac vagy a tonhal. Ezek a zsírsavak nélkülözhetetlenek a szervezet optimális működéséhez. Az elfogyasztott zsíroknak két fajtáját ismerjük, a telített és a telítetlen zsírsavakat. Előbbinek köszönhetjük a test energiáját, míg utóbbinak számos pozitív egészségügyi hatása van szervezetünkre. Mivel a szervezet a telítetlen zsírsavakat nem tudja előállítani, így az étkezések során kell ezeket pótolnunk. Az omega-3zsírsav egy többszörösen telítetlen zsír, melynek nagyon erős gyulladáscsökkentő és vérzésgátló hatása van, csökkenti az érrendszeri betegségek kialakulásának esélyét, tágítja az artériák falait, és enyhíti a reumás panaszokat. Ez különleges természetes anyag az élet számos területén alkalmazható, javítja testünk egészségügyi állapotát, erősíti az immunrendszert, jó hatással van a szívre és az érrendszerre, és létfontosságú a kötőszövetek egészségnek megőrzéséhez.

Halolajjal a szív egészségéért

Kutatások kiderítették, hogy a halolajban lévő omega-3 zsírsavakkal megőrizhető a szív egészsége, napi fogyasztása lassítja az artériák falának beszűkülését, csökkenti a szívroham kockázatát, valamint fokozza a szív vérellátását, megelőzve ezzel az érelmeszesedést. Tanulmányok bebizonyították, hogy a halolaj növelheti a szívgyógyszerek hatékonyságát, így hozzájárulhat a szívritmuszavarok redukálásához.

 

Harc a magas vérnyomással
A magas vérnyomás egy olyan állapot, mely ha nem kezeljük megfelelően súlyos pangásos szívelégtelenséget, krónikus májbetegséget, vagy akár agykárosodást is eredményezhet. A halolajban található magas koncentrációjú omega-3 zsírsav segíthet megőrizni a vérnyomás feletti ellenőrzést, és normalizálja azt. Mindehhez persze elengedhetetlen a megfelelő életmód, rostokban gazdag ételek, egészséges testsúly, és a dohányzás mellőzése is.

 

A cukorbetegség hatékony ellenszere A korbetegség igazi csendes gyilkos. Egy az alaszkai eszkimók körében lefolytatott tanulmány szerint, a halolaj rendszeres fogyasztása segíthet megelőzni az elhízás okozta cukorbetegséget. A felmérésben 330 ott élő lakos vett részt, az eredmények azt mutatták, hogy bár a kísérleti személyek 70%-a túlsúlyos volt, a cukorbetegség sokkal ritkábban fordult elő körükben, mint az elhízott amerikaiaknál. A halolaj hatása abban rejlik, hogy segít ellenőrzés alatt tartani a vércukorszintet és a vérnyomást, valamint javítja a triglicerid, és a koleszterin mennyiségét a szervezetben, így enyhíti a betegség kialakulásának kockázatát.

 

Kínzó migrén ellen
Számos tanulmány bebizonyította, hogy a halolaj megoldást jelenthet a migrénes fejfájásra. Migrénes betegek arról számoltak be, hogy egy bizonyos mennyiség fogyasztása után csökkent a fejfájás gyakorisága, és intenzitása. Kutatások szerint, a halolaj összetevői csökkentik a véralvadást, a vérnyomást, és kiegyensúlyozzák a szívritmust. Mindezek pedig összefüggésbe hozhatóak a krónikus fejfájással.

 

Hogyan fogyaszd?
A legjobb, ha friss tengeri halat fogyasztasz hetente akár többször is, ám ha nem szereted a hal ízét, a halolajat ma már táplálék kiegészítő kapszula formájában is beszerezheted,fontos azonban, hogy utóbbi messze nem olyan hatásos, mintha természetes úton jutnál hozzá az omega-3 zsírsavakhoz.

 

 

Ízletes őszi turmix

Ősszel sem kell megfeledkeznünk a turmixokról. A szezon legfinomabb gyümölcsiből és zöldségeiből készíthetünk vitaminokban és tápanyagokban gazdag turmixokat az egész család számára.

Zabpelyhes-körtés turmix

Hozzávalók:
1 nagy magozott, apróra vágott körte
½ csésze mandulatej
¼ csésze vaníliás joghurt
¼ csésze zabpehely
1 csésze jég
½ kanál juharszirup
1 kanál mandulavaj
½ teáskanál finomra vágott friss gyömbér
fahéj, ízlés szerint

Elkészítés: turmixban keverjünk mindent össze, majd fahéjjal tálaljuk.

Konyha-trükkök: főzz egészségesen és ízletesen!

A legtöbben azt állítják, az egészséges ételek ízetlenek, és semmilyen elégtételt nem okoznak fogyasztás közben. Ennek csakis akkor van alapja, ha főzés közben figyelmen kívül hagysz néhány apró dolgot.

Az egyszerű hozzávalókból is fergeteges ízt lehet kihozni, egy kis fantázia és pár jótanács segítségével. Íme a titok nyitja:

1. Elkészítés előtt pácold be a húst

Hogy valóban ízletes főfogást készíthess, érdemes fűszeres pácban tartanod a húst egy éjszakára. Az aromája így még fenségesebb lesz, mihelyt kiveszed a sütőből.

2. Használj citromlevet

A citromlé valamennyi ételhez ajánlott. Ízlés szerint adagolható, ha nem szereted a savanyút, csak mérsékelten, ha viszont igen, akkor bővebben keverd az ételekhez. A húst, a zöldségeket és a leveseket is ízesítheted vele, néhány csepp elég is a plusz-aromához.

3. Bőven kerüljön az ételbe hagyma és fokhagyma

A hagyma és a fokhagyma teljesen megváltoztatja az étel ízvilágát. A saláták, a sültek vagy a pörköltek elképzelhetetlenek e két hozzávaló nélkül.

4. Használj fűszereket só helyett

Természetesen, minden ételbe kell a só. De az ízét a főztödnek a fűszerek segítségével jobban kihozhatod, legyen szó szárított vagy zöld fűszernövényekről. Igyekezz minél kevesebb sót, és annál több fűszernövényt használni, minél szélesebb választékban.

5. Kerüld a rántást és a tejfölt a levesekben

A rántás, a tojással és tejföllel készített habarcs, valamint a zöldségek dinsztelése nyugodtan kimaradhat a levesek, csorbák készítésekor. Használj inkább paradicsomlevet vagy friss paradicsomot az ízesítéshez, illetve ha szereted, ízfokozóként jöhet a cibre és a joghurt is.

6. Kívánod a hasábburgonyát? Készítsd el a sütőben!

Ne süsd meg a krumplit bő olajban. Inkább locsold meg néhány cseppel, és szórj rá rozmaringot. Helyezd el egy (sütőpapírral bélelt) tepsiben, és told be a sütőbe. Egészséges és ízletes nassolnivalót kapsz, ami ráadásul nem is káros a szervezetednek.

7. Tojásrántotta egyetlen tojássárgából és több tojásfehérjéből

Akkor készíthetsz igazán egészséges omlettet, ha egyetlen egész tojást és több tojás fehérjét teszed csak bele. Mi több, olajat csak annyit volna szabad a serpenyőbe tenned, amennyi kikeni az alját. Adalékként vágj bele hagymát, paprikát és zöld növényeket.

8. Rántott húsok és fasírt a sütőben

Elkerülheted, hogy olajban süsd készre a húst, méghozzá úgy, hogy a bundázást követően a sütőbe tolod a szeleteket, illetve a fasírtot is (akárcsak előbb a hasábburgonyát).

9. Joghurtot használj tejföl helyett

Egy zsírosabb joghurt tökéletesen felválthatja a tejfölt, ami sokkal több kalóriát és zsírt tartalmaz. A fölösleg pedig mind a szívünkre megy.

10. Ne locsold meg a salátát túl sok olajjal

Egyike a leggyakoribb hibáknak az, hogy a salátákat olaj nélkül el sem tudjuk képzelni. Nem is kell, öntsünk hozzá, de nagyon keveset. Nem szükséges az olajazás, és nem is egészséges. Ezért ha teheted, inkább váltsd fel citromlével vagy fűszernövényekkel.

11. Kerüld a kereskedelemben kapható önteteket

Te magad is elkészítheted az öntetet úgy a saláta, mint a sültek mellé, ezért ne szorítkozz a boltban kapható löttyre. Minimális hozzávalókkal egészséges ízesítő nyerhető, amit üvegecskében a hűtőben több napig is tárolhatsz.

12. Figyelj oda a növényi eredetű tejtermékekre

A növényi tejszínhab és egyes sajtfélék sokkal több kalóriát tartalmaznak, mint a tejből készült termékek! Az egyedüli növényi tejtermékek, amelyek ajánlottak a fogyasztásra, az a tofu és a szójatej.

13. Sose tégy a salátákba sült húst, hidegfelvágottat vagy túl sok zsíros sajtot

A friss zöldségekből készített saláta könnyen átváltható hatalmas kalóriabombává, ha túl sok zsíros sajtot, felvágottat és sült húst teszel hozzá. Amennyiben mindenképp beletennéd, ezeket a hozzávalókat mértékkel ajánlják a szakértők. És ha van lehetőséged, a sajtok közül a kecsketejből készültet részesítsd előnyben.

Magos kenyér

 

12 dkg lenmag

10 dkg őrölt mandula

6 dkg liszt (vegyesen ízlés szerint a következő lisztekből: szezámliszt, kókuszliszt, lenmagliszt, gesztenyeliszt vagy kölesliszt)

1 púpozott tk. szódabikarbóna és sütőpor

1 csapott tk. só

1 csapott tk. koriander (el is hagyható, ha valaki nem szereti)

ízlés szerint egész köménymag (max. 3-4 ek.)

ízlés szerint szezámmag, napraforgó, tökmag (összesen 4-5 ek.)

2 tojás

2 dl víz

3-4 ek. olívaolaj

 

Először a száraz hozzávalókat keverjük össze egy tálban. A nedves hozzávalókat (tojás,víz, olaj) egy külön tálban keverjük össze habverővel, addig amíg, egy kicsit habos nem lesz a tojás. A száraz hozzávalókhoz öntjük a nedveseket és addig keverjük, amíg egynemű masszát nem kapunk. Ezek után kókuszzsírral, vagy olívaolajjal kikenünk egy egyszerű kalácssütő vagy őzgerinc formát. Belekanalazzuk a masszát, kanállal vagy kézzel jól ellapogatjuk egyenletesen a formában a tésztát. 170 fokra előmelegítve a sütőt kb. 60 perc alatt készre sütjük. (1 óra múlva tegyünk tűpróbát, illetve óvatosan nyomkodjuk meg kenyerünk tetejét, ha már elég kemény a “héja”, akkor jó). Amint kivettük a sütőből a kenyeret, vegyük ki a formából és hagyjuk egy rácson kihűlni.

Jó étvágyat!

 

Kiváló értisztító kúra: fokhagyma és citrom

 

 

Két növény termésének kombinációjával most egy nagyszerű értisztító hatást érhetünk el, mindössze citromra és fokhagymára lesz szükségünk. A sárga színű déli gyümölcsnek, amelynek szezonja leginkább karácsonyra tevődik, igencsak magas a vitamintartalma, főként A és C vitaminokban gazdag, amelyek segítenek megelőzni a megfázásos betegségeket. Emellett nagyszerű antioxidáns is, amely megköti a szabad gyököket és méregtelenít is. A dohányosoknak is javallott, hiszen ezáltal kevésbé sérülnek az erek falai, de a cukorbetegek is fogyaszthatják, számukra leginkább a gyümölcs testvére, a vérnarancs van jótékony hatással.

 

A fokhagyma leginkább természetes antibakteriális hatásáról ismert. Többek között A-, B-, B2- vitaminok, kolin, jód is megtalálható a hagymájában, de tartalmaz természetes antibiotikumot is, ez pedig az alicin. Emellett gombaölő hatása is hatékony. Újabban pedig ismét kezdték használni antibiotikumként, miután egyes vírustörzsek ellenállóak lettek a szintetikus antibiotikumokkal szemben.

 

A citrom-fokhagyma értisztító kúrához szükségünk lesz:

 

- 30 gerezd fokhagymára

 

- 5 darab citrom

 

- 1 liter víz

 

Elkészítés: Mossuk meg a citromokat és héjukkal, valamint a fokhagymákkal együtt tegyük a turmixgép edényébe és pépesítsük össze. Ezután hozzá kell adni a vizet, majd odatenni forrni, de csak addig, amíg megjelennek az első buggyanások. Majd le kell szűrni egy üvegbe, és máris mehet a hűtőbe. Ez három hétig kitart, úgy, hogy minden reggel egy kupicával kell meginni, majd 8 nap szünet következik, majd még egyszer-kétszer megismételhető a kúra. Negyven év felett félévente, illetve évente ajánlott mindezt megismételni.

 

 

Tonhalsaláta tésztával

 

Azt már régóta tudjuk, hogy a heti több

szöri halfogyasztás jótékony hatással van szervezetünkre, hiszen rengeteg omega 3 zsírsavat tartalmaz. A tonhal ráadásul zsírszegény is, így diétázóknak is kimondottan ajánlott. Magas omega 3 tartalma mellett, magnéziumot és B vitamint is tartalmaz!

 


A mindennapi stressz és a sok munka mellett különösen hasznos lehet a halfogyasztás, pláne ha még házhoz is jön! Összetevők: friss tonhal, tészta és zöldségek, amelyek így együtt nemcsak laktatóak, de igazán finomak is!

 

íme a recept:

 

Rizses tonhalsaláta friss zöldségekkel

 

Hozzávalók: tonhal, 1 adag tasakos rizs, olívabogyó, paradicsom, kaliforniai paprika, olívaolaj és ízlés szerint só és lime.
Elkészítés: a rizst főzzük készre, majd tegyük rá a különféle vitamindús zöldségeket, végül pedig a tonhalszeleteket.

 

Egy igazán frissítő és egészséges ebéd!

Jó étvágyat :-)