Skip to content
06-30-190-7315 vibrohome@vibrohome.hu 1113 Budapest, Kökörcsin u. 19. H-P 8-20, SZ 8-14

Egészséges életmóddal kapcsolatos tippek

Nem könnyű eligazodni, ha az egészség és táplálkozás szóba kerül, mivel gyakran még a szakértők is ellentétes álláspontot képviselnek.
A véleménykülönbségek ellenére azonban számos, egészséges életmóddal kapcsolatos tanácsot kutatások is alátámasztanak. Felsorolunk 27 egészséggel összefüggő és táplálkozási tippet, amelyek valóban tudományos alapokon nyugszanak.

1. Ne igyunk cukros üdítőket

A cukros italok ott vannak a szervezetünkbe bevihető, leginkább hizlaló termékek listáján. Ennek oka, hogy agyunk másként számolja a folyékony cukrokból származó kalóriát, mint a szilárd élelmiszerek esetében. A szénsavas üdítőitalok fogyasztásával ezért végső soron több összkalóriát viszünk a szervezetünkbe.

A cukros italok fogyasztása szoros összefüggést mutat az elhízással, a 2-es típusú cukorbetegséggel, szívbetegséggel és számos egyéb egészségügyi problémával.

Ne feledjük, hogy ebből a szempontból egyes gyümölcslevek hasonló kategóriába esnek, mint a szénsavas üdítők, mivel előfordul, hogy ugyanannyi cukrot tartalmaznak. A bennük lévő kis mennyiségű antioxidáns nem semlegesíti a cukor káros hatását.

2. Fogyasszunk dióféléket

Magas zsírtartalmuk ellenére a diófélék hihetetlenül táplálók és egészségesek; magnéziumot, E-vitamint, rostokat és különböző egyéb tápanyagokat tartalmaznak.

Tanulmányok bizonyítják, hogy a diófélék segíthetik a fogyást, valamint a szívbetegség és a 2-es típusú cukorbetegség elleni küzdelmet, továbbá bizonyítékok támasztják alá, hogy a diófélék elősegíthetik az anyagcserét.

A mandula, az összetett szénhidrátokkal összehasonlítva, 62 %-kal növeli a fogyás mértékét, állapította meg egy tanulmány.

3. Kerüljük a készételek, gyorsételek fogyasztását (együnk inkább valódi ételeket)

A feldolgozott gyorsételek rendkívül egészségtelenek. Összetételükkel hatást gyakorolnak az élvezetközpontra, ezért az agyat túlevésre ösztönzik, mindemellett néhány embernél ételfüggőséget is okozhatnak.

A rost-, fehérje és mikroelem tartalmuk általában alacsony, ezzel szemben sok egészségtelen összetevőt tartalmaznak, mint a hozzáadott cukor és a finomított gabonafélék, így leginkább üres kalóriát jelentenek.

4. Bátran fogyasszunk kávét

A kávé nagyon egészséges. Magas az antioxidáns tartalma, ezen kívül tanulmányok igazolták, hogy összefüggés van a kávéfogyasztás és a hosszú élet között, valamint kapcsolatot mutattak ki a kávéfogyasztás és a 2-es típusú cukorbetegség, Parkinson és Alzheimer kór és számos más betegség kialakulása kockázatának csökkentése között.

5. Fogyasszunk zsírokban gazdag halakat

A hal gazdag jó minőségű fehérjében és egészséges zsírokban. Ez kifejezetten igaz a zsíros halakra, mint például a lazac, amely sok omega-3 zsírsavat és különböző egyéb tápanyagot tartalmaz.

Tanulmányok igazolják, hogy azoknál az embereknél, akik a legnagyobb mennyiségben fogyasztanak halat, alacsonyabb a különböző betegségek kockázata, beleértve a szívbetegséget, demenciát és a depressziót.

6. Aludjunk eleget

A megfelelő mennyiségű és minőségű alvás fontosságát nem lehet eleget hangsúlyozni. A nem megfelelő alvás inzulinrezisztenciához vezethet, megzavarhatja az étvágyhormonokat és a fizikai és mentális teljesítmény csökkenését okozhatja.

Sőt mi több, a rossz minőségű alvás az egyik kiemelt kockázati tényezője a súlygyarapodásnak és az elhízásnak. Egy tanulmány kapcsolatot mutatott ki a nem elegendő alvás és az elhízás között. Az elhízás kockázata gyermekeknél 89%-kal, felnőtteknél 55%-kal növekedett.

7. Gondoskodjunk bélrendszerünk egészségéről probiotikumokkal és rostokkal

A belek baktériumai, amelyeket együttesen bélflórának nevezünk, rendkívül fontos szerepet töltenek be az általános egészségünk szempontjából.

A bél baktériumflórájának felbomlása a legsúlyosabb krónikus betegségek – ide tartozik az elhízás is – közül néhánnyal összefügg.
A bélrendszer egészségét javíthatjuk probiotikus élelmiszerek, mint a joghurt, savanyított káposzta fogyasztásával, valamint azzal, ha sok rostban gazdag ételt eszünk és probiotikumot szedünk. Megemlítendő, hogy a rostok a bélbaktériumok számára az üzemanyag szerepét töltik be.

8. Igyunk vizet, különösen étkezések előtt

A megfelelő mennyiségű víz fogyasztásának számos előnye van. Meglepő, de növelheti az elégetett kalóriamennyiséget.

Két tanulmány is megemlíti, hogy 1-1,5 óra elteltével 24-30%-kal növelheti az anyagcserét. Ez további 96 kalória elégetését jelentheti, ha naponta megiszunk 4-5 pohár (2 liter) vizet.

A víz fogyasztására a legoptimálisabb az étkezések előtti idő. Egy tanulmány szerint 44%-kal növeli a fogyás mértékét, ha minden étkezés előtt félórával 2,5 pohár (fél liter) vizet megiszunk.

9. Ne süssük túl és ne égessük meg a húst

A hús tápláló és egészséges eleme lehet az étrendünknek. Magas a fehérjetartalma és sokféle fontos tápanyagot tartalmaz.
Problémát az jelenthet, ha a húst túlsütjük vagy megégetjük. Ez káros vegyületek kialakulásához vezethet, ami növeli a rák kialakulásának kockázatát. Hús készítésekor figyeljünk arra, hogy ne süssük túl és ne égessük meg.

10. Alvás előtt kerüljük az erős fényt

Ha este erős fénynek vagyunk kitéve, az megzavarhatja a melatonin, azaz alváshormon termelésünket.
Ennek elkerülésére egy módszer, ha este a kék fényt kiszűrő sárga lencsés szemüveget viselünk, ami segíti a melatonin képződését, mintha teljesen sötét lenne, s hozzájárul a jobb alváshoz.

11. Szedjünk D3-vitamint, ha nem jutunk elegendő napfényhez

A napfény nagyszerű D-vitamin forrás, a legtöbb embernek mégsem jut belőle elegendő mennyiség.

Ha nem jutunk elegendő napfényhez, a D-vitamin tabletta vagy étrendkiegészítő jó alternatívát nyújt.
Jótékony hatásai többek között, hogy csontjaink egészségesebbek lesznek, erősödünk, valamint csökkenti a depresszió tüneteit és a rák kialakulásának kockázatát. A D-vitamin hozzájárulhat ahhoz is, hogy hosszabb életet éljünk.

12. Fogyasszunk sok zöldséget és gyümölcsöt

A zöldségek és gyümölcsök tele vannak prebiotikus rostokkal, vitaminokkal, ásványi anyagokkal és számos antioxidánssal, amelyek közül sok erőteljes biológiai hatásokkal rendelkezik.

Tanulmányok igazolják, hogy a zöldséget és gyümölcsöt legnagyobb mennyiségben fogyasztó emberek hosszabb életűek és esetükben alacsonyabb a kockázata a szívbetegség, 2-es típusú cukorbetegség, az elhízás és egyéb betegségek kialakulásának.

13. Figyeljünk a megfelelő mennyiségű fehérje bevitelére

Egészségünk megőrzéséhez alapvető fontosságú, hogy elég fehérjét fogyasszunk. Sőt, ez a tápanyag különösen fontos szerepet tölt be a testsúly csökkentésében.

A magas fehérjebevitel nagymértékben elősegítheti az anyagcserét, miközben a teltségérzet miatt automatikusan kevesebb kalóriát viszünk be. Csökkentheti a sóvárgást és a késő esti falatozás utáni vágyat.

Az elegendő fehérjefogyasztás bizonyítottan csökkenti a vércukorszintet és a vérnyomást.

14. Végezzünk kardió gyakorlatokat

Az aerobik, vagy másképp kardiógyakorlatok az egyik legjobb dolog, amit a szellemi és fizikai egészségünkért tehetünk.
Különösen hatékony a szervek körül lerakódó és a veszélyes típusba tartozó hasi zsír csökkentésében. A hasi zsír csökkentése jelentős mértékben javíthatja az anyagcserét.

15. Ne dohányozzunk, valamint mértékkel fogyasszunk alkoholt

Dohányzás vagy túlzott mértékű alkoholfogyasztás esetén elsőként ezeket a problémákat kezeljük. Az étrend és a testmozgás várhat.
Mértékkel fogyasszunk alkoholt!

16 Használjunk extra szűz olívaolajat

Az extra szűz olívaolaj az egyik legegészségesebb növényi olaj. A szív számára egészséges egyszeresen telítetlen zsírsavakat és erős antioxidánsokat tartalmaz, amelyek felveszik a küzdelmet a gyulladásokkal.

Az extra szűz olívaolajat fogyasztó emberek körében – a szívre gyakorolt jótékony hatása miatt – jóval kisebb a kockázata a szívroham és stroke miatti halálozásnak.

17. Csökkentsük minimálisra a cukorbevitelt

A modern étrend összetevői közül a hozzáadott cukrok nagy mennyiségben káros hatással lehetnek az egészséges anyagcserére.
A túlzott cukorfogyasztás számos betegséggel mutat összefüggést: a 2-es típusú cukorbetegséggel, szívbetegséggel és a rák különböző típusaival.

18. Ne fogyasszunk nagy mennyiségben finomított szénhidrátot

A szénhidrátok nem egyféle kategóriát képviselnek. A finomított szénhidrátokat, hogy a rostokat eltávolítsák, nagymértékben feldolgozzák. Alacsony a tápanyagtartalmuk és túlzott mértékű fogyasztásuk káros lehet az egészségre. Tanulmányok összefüggést mutattak ki a finomított szénhidrátok és a túlevés, valamint számos anyagcsere betegség között.

19. Ne féljünk a telített zsíroktól

A telített zsírok szerepe vitatott. Igaz, hogy megemelik a koleszterinszintet, azonban növelik a HDL (jó)-koleszterin szintjét és csökkentik az LDL (rossz) koleszterint, ami mérsékli a szívbetegség kialakulásának kockázatát.

Friss tanulmányok emberek százezreinél kérdőjelezték meg a kapcsolatot a telített zsírok bevitele és a szívbetegség között.

20. Emeljünk súlyokat

A súlyok emelése az egyik leghatékonyabb gyakorlat, amivel izmainkat erősíthetjük és testösszetételünket javíthatjuk. Jelentős javulást idézhet elő az anyagcsere egészségében, beleértve az inzulinérzékenység javítását.

A legjobb választás, ha súlyokat emelünk, de legalább ilyen hatékony lehet a saját testsúlyos gyakorlatok végzése is.

21. Kerüljük a mesterséges transzzsírokat

A mesterséges transzzsírok káros, ember által előállított zsírok, amelyek szoros összefüggést mutatnak a gyulladásokkal és szívbetegséggel.

22. Használjunk sok gyógynövényt és fűszert

Sok gyógynövény és fűszer rendkívül egészséges. A gyömbér és a kurkuma erős gyulladáscsökkentő és antioxidáns, ami számos kedvező hatást gyakorol egészségünkre.

Erőteljes jótékony hatásuknak köszönhetően a lehető legnagyobb mennyiségben szerepeljenek étrendünkben gyógy- és fűszernövények.

23. Ápoljuk kapcsolatainkat

A társadalmi kapcsolatok kiemelten fontosak nemcsak szellemi harmóniánkhoz, hanem testi egészségünkhöz is. Tanulmányok bizonyítják, hogy azok az emberek, akiknek vannak közeli barátai és családban élnek egészségesebbek és hosszabb életűek.

24. Időnként kövessük nyomon az élelmiszerbevitelünket

Az egyetlen módja annak, hogy pontosan tudjuk, hány kalóriát fogyasztunk, ha megmérjük az ételt és kalóriaszámlálót használunk.
Alapvetően fontos emellett, hogy elegendő fehérjét, rostot és mikroelemeket fogyasszunk.

Tanulmányok bizonyítják, hogy az élelmiszer bevitelüket nyomon követő emberek nagyobb sikerrel fogynak és követik az egészséges étrend szerinti életmódot.

25. Szabaduljunk meg a felesleges hasi zsírtól

A hasi zsír különösen veszélyes.

A szervek körül halmozódik fel, és szoros összefüggést mutat az anyagcsere betegségekkel. Ebből kifolyólag a derékméret fontosabb információt nyújthat egészségünkről, mint a testsúly. A szénhidrátfogyasztás csökkentése és a több fehérje- és rostfogyasztás kiváló módja annak, hogy megszabaduljunk a hasi zsírtól.

26. Ne kezdjünk fogyókúrába

Közismert, hogy a diéták nem hatékonyak és hosszú távon ritkán működnek jól. Valójában a fogyókúra egyike a jövőbeli súlygyarapodáshoz leginkább hozzájáruló tényezőknek.

A fogyókúra helyett próbáljunk meg egészséges életmódot kialakítani. Testünk táplálására és ne a tápanyagoktól való megvonására koncentráljunk. Testsúlycsökkenésnek kell követnie az egészséges, tápláló ételekre való áttérést.

27. Fogyasszunk tojást, tojássárgáját és hasonló ételeket

A tojás olyan tápláló, hogy gyakran a „természet multivitaminja” névvel illetik.

Az csak egy mítosz, hogy a tojás a koleszterin tartalma miatt egészségtelen. Tanulmányok bizonyítják, hogy az emberek többségénél nincs hatással a vér koleszterinjére.

Éppen ellenkezőleg, a tojás földünk egyik legtáplálóbb étele. Nevezetesen, a tojássárgája tartalmazza a legtöbb egészséges összetevőjét.

A lényeg

Néhány egyszerű lépéssel nagyon sokat tehetünk étrendünk és testi-lelki harmóniánk javításáért. Mégis, ha egészségesebb életet szeretnénk élni, ne csak arra figyeljünk, mit fogyasztunk. A testmozgás, megfelelő alvás és emberi kapcsolataink is nagyon fontosak.
A fenti tippekkel egyszerűen megadhatjuk a testünknek mindazt, amitől minden nap jól érzi magát.

Hogyan működnek az alakformáló kezelések és hol lehet igénybe venni?

Szalonunkban három pilléren nyugszik az alakformálás.

  1. Táplálkozás alkatnak, egyéni sajátosságoknak megfelelő beállítása.
  2. Irányított testmozgás.
  3. Hatékony testkezelés.

Ingyenes konzultáción és próbaedzésen felmérjük állapotodat, hogy döntést tudjunk hozni arról, tudunk e közösen együtt dolgozni a kívánt cél elérése érdekében.

Helyszín: 1113 Budapest, Kökörcsin utca 19.

Bejelentkezéshttps://vibrohome.hu/konzultacio-es-probaedzes/ 
Tel: 06-30-190-7315

Árak és finanszírozás

Árak megtekintéséhez kattintson ide!

SZÉP kártyával szabadidős keretösszegből fizethetők a szolgáltatások, illetve önkéntes egészségpénztárnál is elszámolható számlánk.

(Forrás: https://www.healthline.com/)

0Shares

Dr Kriston Ildikó vagyok. Végzettségem szerint közgazdász és jogász, illetve szomatodráma vezető (a betegségek lelki hátterét feltáró módszer) vagyok. Szakképzett kollégáimmal (gyógytornász, személyi edző, humánkineziológus, dietetikus, masszőr stb.) írásainkkal, szolgáltatásainkkal az egészségesebb, panaszmentes és fittebb közérzet megvalósításán dolgozunk!

Back To Top