skip to Main Content

szétnyílt hasizomSokakat érint a szétnyílt hasizom, lassan minden második kismama érintett lehet. Akik később szülnek, különösen veszélyeztetettek.

Amennyiben a has hónapokkal a szülés után sem rendeződik vissza, az nemcsak esztétikai probléma. Deréktáji fájdalom, hátfájdalom, gátizomgyengeség, vizelettartási problémák, a kismedencei szervek süllyedése és később esetleg sérv kialakulása is kapcsolódhat hozzá.

A szülés után előfordul, hogy a hasi kötőszövet nem tudja visszanyerni korábbi méretét, állapotát. Emiatt a hasizmok sem tudnak visszarendeződni, azok is oldalra csúszva maradnak. Az egyenes hasizmok között így kialakult rés akár 3-4 ujjnyi is lehet. Ez a szétnyílt hasizom, ami egyszerre jelent egészségügyi és esztétikai problémát.

A szétnyílt hasizom problémája jól kezelhető. Nem kell rögtön műtéttől tartani, erre az esetek körülbelül tíz százalékában van csak szükség. A legtöbb esetben elég a torna, de egyáltalán nem mindegy, hogy milyen edzést választunk.

Jó tudni hogy szétnyílt hasizom esetében nem használnak, sőt, akár árthatnak is a hagyományos hasizom-erősítő gyakorlatok. Nem szabad nekiállni haspréseket, lábemeléseket végezni, ahogy esetleg még a várandósság előtt tettük. A szétnyílt hasizom speciális, de könnyen, otthon is végezhető tornát igényel. Mindenképpen érdemes felkeresni egy szakembert, aki megtanítja az alapokat, a helyes mozdulatsorokat, amelyeket aztán rendszeresen gyakorolni kell. Jó hír, hogy viszonylag rövid idő alatt is látványos eredmény érhető el.

Több kifejezetten hasizom-rehabilitáló tréning is elérhető, ilyen például a Loveyourbelly program, melyet oktatónk, Végh Beáta is alkalmaz.

A szétnyílt hasizomtorna célja:

  • A műtéti beavatkozás megelőzése
  • A szétnyílt hasizom (rectus diastasis) területének regenerálása, fejlesztése, erősítése.
  • Az etávolodott hasizmok speciális edzése, mellyel a középen kialakult izmok között tapintható hosszanti nyílás eltüntethető.
  • A belső szervek megfelelő alátámasztása a hasfal és az azt alkotó izomzat kondicionálásával
  • Az esetleg már kialakult tünetek (gyakori hát- és derékfájás, előre domborodó „terheshas”, kismedence izomzatának gyengülése) megszüntetése.

Árak

Back To Top